Haldiram's - Pani Puri
Hoeveelheid 360 gr (80 gr pani puris, 140 gr pani puri pasta, 110 gr mangosaus, 30 gr boondi)
IngrediŽnten rode kille poeder, munt plakmiddel, sommige volkoren meel
Herkomst India
Fabrikant Haldiram's
Verkooppunt Toko 'Het Oosten', Zuiderhagen 50, Enschede
Wij betaalden niets, verjaardagskado van panellid C

Bring the Indian Street home!

Wat is het?
C wilde al naar de kassa lopen met aantal zakken Haldirams in zijn handen toen zijn oog op deze doos Pani Puris viel. Wat een geweldige vondst; Haldirams, een knoepert van een doos en nog een bouwpakket ook! En dan die cryptische gebruiksaanwijzing: 'voeg 900 ml van gekoeld water naar het 140 gm reukzakje van Pani Puri plakmiddel toe'. Pure poezie, maar panellid N2 kan het maar beter niet gebruiken om haar Nederlands mee te oefenen. De ingrediŽntenopgave is al net zo mooi. Zelfs zonder de doos open te hebben gemaakt kunnen we al spreken van een zeer geslaagde tokotest! :)

De doos wordt gretig geopend en blijkt vier foliezakjes te bevatten. Een die bijna zo groot is als de hele doos en drie kleinere. Twee daarvan, die zo te voelen iets vloeibaars bevatten, plakken door opgedroogde saus nogal aan elkaar (of is dat het plakmiddel dat in de ingrediŽntenopgave wordt vermeld?). Op de verpakking worden we gewaarschuwd dat we in geval van lekkage die zak beslist weg moeten gooien. Dat zou nogal een domper zijn. Gelukkig kunnen we geen lekken ontdekken, waarschijnlijk is er in de fabriek alleen wat gemorst.

Het vereist enige studie om te ontcijferen wat we moeten doen. Eerst maken we de grote verpakking open, er zit 30 stootbestendig verpakte pani puri's in; holle, teer uitziende, eierschaalvormige koekjes. In de zak met boondi zitten croutons die we kort moeten weken in lauw water. In de overige twee zakjes zitten respectievelijk een oranjegele mangosaus en een bruine pani puri pasta. Die laatste moet naar smaak met water worden aangelengd. Dan is het een kwestie van voorzichtig met een mes het gat in de pani puri nog wat groter maken, er wat geweekte boondi in te deponeren en naar smaak mangosaus en aangelengde kruidenpasta toe te voegen. En zo hebben we er dan 30 te gaan.

Weet je, eigenlijk zijn dit gewoon Indiase tapa's!

Make delicious mouthwatering pani puris!

Geur
De boondi ruiken naar roerei, de kruidenpasta verspreidt een sterke komijngeur en de mangosaus ruikt zuur fruitig. De pani puri's zelf ruiken palmolie-achtig.

The anytime lipsmacking street food favourite

Mondgevoel
Een dun, hard, knapperig koekje gevuld met smurrie en zachte croutons. Je zou denken dat het al snel een kliederboel wordt, maar de pani puri's zijn lekvrij en de structuur verzwakt niet onder invloed van de vloeibare vulling.

Smaak
Zelfs dit heeft het typische Haldiram's smaakje, wat waarschijnlijk door de komijn komt. Het is erg scherp, zelfs al hebben we de kruidenpasta aangelengd. Het is nog een beetje spelen met de verhoudingen van de ingrediŽnten voordat we de beste hebben gevonden. Voor de exportmarkt zou Haldiram's misschien de hoeveelheden kruidenpasta en de managosaus wat kunnen aanpassen, want van de kruidensaus hebben we uiteindelijk een overschot en van de mangosaus een ernstig tekort.
Om de scherpte wat te verzachtend drinken we er groene thee bij. Op de verpakking wordt aanbevolen om eventueel blokjes aardappel toe te voegen, dat zou best eens kunnen werken!

En verder
Om te kijken wat er gebeurd heeft panellid E een betere vertaling naar Haldirams gemaild.

Eindoordeel
8 (E: 7, J2: 8, N2: 8)

<< Vorige test       Test 296, Gouda, za 4-5-2013        Volgende test >>